Crkveni zvaničnik: Krst u Studentsko parku zloupotreba

Danas – 23. mart 2015. 11:59

Beograd - Pravo je građana da iznose svoje mišljenje, ali je neprimereno postavljanje krsnog znaka u slučajevima koji crkvenoj tradiciji nisu poznati, izjavio je danas glavni i odgovorni urednik Televizije Hram, prota Stojadin Pavlović, povodom stavljanja krsta na napisom Stari grad na protestu zbog seče stabala u Studentskom parku.

Pravo je građana da iznose svoje mišljenje i da imaju drugačije stavove prema aktivnostima koje realizuju državna uprava, gradske vlasti i komunalna preduzeća, objasnio je Pavlović u izjavi FoNetu i napomenuo da postoje legitimni vidovi za izražavanje nezadovoljstva.

Prema rečima Pavlovića, neprimereno je postavljanje krsnog znaka, odnosno "upotreba" krsta, bez razumevanja njegove shvrhe, i na onim mestima i u slučajevima koji crkvenoj tradiciji i hrišćanstvu nisu poznati.

Ne mešamo se u rad stručnih službi Sekreterijata za zaštitu životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode i JKP Zelenilo u odnosu na procenu dotrajalosti stabala na zelenim površinama, naglasio je Pavlović.

Uslov je, prema njegovim rečima, da parkovski prostor na kojem su posečena stabla bude popunjen mladim sadnicama drveta.

U tradiciji našeg naroda je "da onaj ko se bavi kalemljenjem ima pravo da poseče okalemljenju biljku", navodi Pavlović.

Krst se, kao najpoznatiji hrišćanski simbol, nalazi na hramovima i unutar njih, na mestima gde za to postoji blagoslov Crkve, na predmetima koji se koriste u bogosluženjima, u hrišćanskim domovima i na grudima hrišćana koji to nose kao zaštitu, poseća Pavlović.

Krst prima svaki hrišćanin na Svetoj tajni krštenja, objasnio je Pavlović, i krstom se označava grobno mesto hrišćana.

Krsnim znakom se osenjuju hrišćani u molitvi, na početku i završetku svakog Bogu ugodnog dela. Krst je znamenje našeg spasenja. Krsni znak predstavlja povezanost Boga i ljudi, izmirenje čoveka sa Bogom, zaključio je Pavlović.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.