Prema mišljenju studenata, FON je najbolji fakultet u Srbiji

Politika – 30. juli 2014. 12:35

Ne čekajući da država uradi posao koji je uobičajen u drugim zemljama, studenti su drugi put u poslednje tri godine napravili svoju rang-listu najboljih fakulteta u Srbiji. Među prvih pet nema nijednog privatnog fakulteta, što bi mnogi mogli da povežu sa „doktorskim aferama”. Međutim, upravo se neki od fakulteta Megatrenda i Uniona, visoko kotiraju u očima mladih, dok je Fakultet organizacionih nauka po drugi put proglašen najboljim fakultetom u Srbiji.

Krenimo redom: Elektrotehnički fakultet ima najkvalitetniji nastavni program u Srbiji, najbolju reputaciju među mladima i najperspektivniju diplomu, prema studentima se najbolje ponašaju zaposleni na Megatrendovom Fakultetu za kulturu i medije, kada bi mogli ponovo da biraju – najviše studenata bi upisalo Arhitektonski fakultet, a Fakultet za fizičku hemiju ima najbolji odnos školarine i kvaliteta studija.

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu pruža najviše studentima kada su u pitanju vannastavne aktivnosti, a Megatrendov Fakultet za poslovne studije ima najbolje smeštajne kapacitete, lokaciju, higijenske uslove, računarsku opremu…

Istraživanje je na uzorku od 5.169 ispitanika sprovela nevladina omladinska organizacija i portal „iSerbia” uz podršku Kluba privrednih novinara Srbije, a po ugledu američki Prinston.

– Rang-lista je pravljena samo i isključivo na osnovu stavova studenta Srbije, nije nam niko platio da rezultati budu ovakvi, a posebno su smešne priče da je istraživanje naručeno od strane nekih privatnih fakulteta. Mi smo volonteri i radili smo vrlo ozbiljan posao pune dve godine – objašnjava za naš list jedan od autora istraživanja Miloš Jovanović.

On dodaje da su mladi okupljeni u ovoj nevladinoj organizaciji uglavnom diplomirani studenti sociologije, svi imaju svoje poslove, a među njima ima i povratnika iz inostranstva, poput Ane Ranitović koja je završila Oksford. – U svetu ovaj posao radi neka državna institucija, potom neko od poslodavaca i studenti. Za sada mi jedini radimo ovakvo rangiranje u Srbiji, sa željom da ove podatke koriste pre svega oni koji će tek upisivati fakultete, a ujedno da bude i instrument pritiska za podizanje kvaliteta studija. Naravno da bi bilo najbolje kada bi imali sva tri istraživanja, tek onda bi slika bila kompletna – kaže Jovanović.

Takva je situacija u čitavom regionu, dodaje naš sagovornik, pa ne čudi što su ih nedavno kontaktirale i kolege iz Hrvatske kako bi im pomogli da organizuju slično rangiranje. Pitanja, na koje su studenti širom Srbije odgovarali bila su podeljena u šest oblasti: o studijama, kvalitetu programa, odnosu prema studentima, vannastavnim aktivnosti, infrastrukturi i perspektivi.

Na svim listama dominiraju fakulteti iz Beograda i Novog Sada, ali se pojavljuju i Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo Univerziteta u Kragujevcu, kao i niški Medicinski fakultet (četvrti na listi vannastavne aktivnosti). Fakulteti koji su među studentima dobili najviše ocene kada je u pitanju opravdanost školarine (odnos cena – kvalitet) jesu beogradski Fakultet za fizičku hemiju, kragujevački Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo, niški Elektronski fakultet, kao i mašinski fakulteti u Beogradu i Nišu.

Fakulteti koji, prema mišljenju studenata, pružaju najbolju perspektivu su ETF, FON, beogradski Mašinski fakultet, Računarski i Fakultet za fizičku hemiju.

Dobro su ocenjeni i pojedini fakulteti Univerziteta Union: Bankarska akademija je na trećem mestu po vannastavnim aktivnostima, na četvrtom po odnosu prema studentima, diploma Računarskog fakulteta ima dobru perspektivu (4. mesto), dok Pravni fakultet ima kvalitetan nastavni program (4. mesto).

Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju Univerziteta Singidunum na trećem je mestu kada je u pitanju odnos prema studentima.

Zanimljiva je i lista fakulteta sa najboljom reputacijom. Među 20 fakulteta, samo je jedan privatni – Pravni Union (na 19. mestu), a među prvih pet su ETF, FON, beogradski Ekonomski, novosadski FTN i beogradski Medicinski fakultet.

RANGIRANJE 2014. GODINE

1. Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

2. Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu

3. Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu

4. Elektronski fakultet, Univerzitet u Nišu

5. Fakultet za fizičku hemiju, Univerzitet u Beogradu


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.