Altiparmakov: Ne treba menjati plan reforme penzijskog sistema Srbije

Novi magazin – 20. april 2017. 14:27

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov danas je ocenio da ne treba menjati plan reforme penzijskog sistema Srbije koji je urađen u skladu sa evropskim propisima.

Altiparmakov je posle sastanka Fiskalnog saveta sa predstavnicima Srpske asocijacije menadžera (SAM) novinarima rekao da su propisi o uslovima penzionisanja u Srbiji iz 2014. godine dobro odmereni i da ih nema razloga da se menja bilo koji deo penzijske reforme.

Socijalno-ekonomski savet od Vlade Srbije traži da ukine trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno za građane koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju pre navršenih 65 godina starosti.

Umanjenje penzija zbog prevremenog odlaska u penziju propisano je izmenama Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojenim 2014. godine i po tom osnovu penzija može da se umanji maksimalno 20,4 odsto.

Po rečima Altiparmakova mere štednje doprinele su fiskalnoj konsolidaciji i sada su stvoreni uslovi za "fino podešavanje" koje bi uključivalo stimulacije za privredu.

"Moguće je da se smanje porezi na rad, ali bi u tom slučaju morao da se poveća porez na dodatu vrednost (PDV)", kazao je on.

Kako je dodao, Vlada Srbije bi mogla i da se opredeli za poreske stimulacije za osnivanje malih i srednjih preduzeća, ali nikako za poreske olakšice za celu privredu.


Komentari


Autor
penzioner
20. april 2017. 14:31
Lepo Lepi,

sedi ti u utobus koji vozi 65-ogodišnjak. Ili angžuj majstora od 65 godina da radi po kući.


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.