Bačević: Na izgradnji kanala Morava posao za 100.000 ljudi

Beta – 16. novembar 2013. 23:54

BEOGRAD, 16. novembra 2013. (Beta) - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja srbije Milan Bačević izjavio je da bi u prvoj fazi izgradnje projekta "Kanal Morava" posao moglo da dobije oko 100.000 ljudi.

"Uveren sam da je to stvaranje uslova za podizanje kvaliteta i kvantiteta u poljoprivrednoj proizvodnji, energetici, turizmu, gradjevinarstvu, razvoju infrastrukture na obalama, a inicijalna investicija je regulisanje obala da bi se zaustavile poplave", rekao je Bačević za Večernje novosti od nedelje.

On je naveo da postoje uslovi da se projekat radi u celosti, ali da to zahteva dosta novca, opreme i radne snage.

"Nisam siguran ni da je kineska strana, ako bismo sa njom uspešno završili razgovore, spremna da odjednom krene u realizaciju celog projekta. Jer, na teritoriji Srbije, to je prostor od 10.500 kvadratnih kilometara. Zato je moj predlog da krenemo u faznu realizaciju. Ideja je prihvatljiva, realna i izvodljiva", rekao je ministar.

Kineska kompanija "Gezuba korporejšn", koja je za kanal Morava uradila studiju izvodljivosti, zainteresovana je i za koncesiju za taj projekat i to je saopštila Vladi Srbije.

Na pitanje da li za kanal "Moravu" postoje i drugi kandidati i da li će Kinezi biti koncesionari, Bačević je rekao da nije prihvatio obavezu da to budu samo oni.

"Želim da realizujemo projekat 'Morava'. Želim da učestvuju svi koji prepoznaju svoj interes. Ne mora samo Kina, može Rusija, Nemačka, SAD, Italija... Posebno bih se obradovao ako bi neke od članica EU pokazale interes", rekao je Bačević.

Plovni kanal bi povezao Veliku Moravu s plovnim sistemima Rajna-Majna-Dunav, Odra-Visla i Sena i Rona, a preko Vardara bi otvorio izlaz na Egejsko more.

Ministar je rekao i da je vrednost projekta manja nego što se u javnosti spekuliše.

"Cifre koje se pominju datiraju iz sedamdesetih godina kada je Preduzeće 'Ivan Milutinović' izašlo sa procenom od 12 do 15 milijardi maraka. Ali, vremena su se promenila. Zahvaljujući novim tehnologijama, radi se brže i projekat je mnogo jeftiniji", rekao je Bačević za Večernje novosti.


Komentari


Autor
(anoniman)
16. novembar 2013. 23:11
Uh, sunce ti, kad se sad nisam šlogirao........!

Pa gde ćemo naći toliko radnika?Autor
(anoniman)
16. novembar 2013. 23:17
Мислим да изградњом овог канала Србија решава дугорочно своје инфраструктурне развојне проблеме и добија осовину развоја која је атрактивнија и економски привлачнија од свих до сада постојећих!

То би била нека Нова Србија!Autor
(anoniman)
16. novembar 2013. 23:28
KANAL Kao opšte pravilo, ovaj san se odnosi na sigurnost u budućnosti i ako je kanal bio pun, predznak je dobar; ako je bio skoro ili potpuno prazan, ili ako je mogla da se vidi trava u njemu, to je sugestija da smanjite svoju ekstravaganciju.Autor
Megalomanija bez para
17. novembar 2013. 09:11
Sve nam je potaman samo jos taj kanal fali. Imamo vec solarna polja, vetrenjace, satelite zasto ne bi i jedan kanalcic do mora. Valjda ce to neko platiti u narednih 100 godina.Autor
Megalomanija bez mozga
17. novembar 2013. 09:38
Morava i dok nije napravljen kanal nije bila plovna a i nece nikad ! Kako nameravate da upumpavate vodu do tog nivoa da postane plovna i jos da je jos produzite kanalima.?

Nego bolje je zamlacivti ljude kanalima i kurcima-palcima nego da stvarno nesto uradite za dobrobit naroda. Obecanje je bilo da cete da rasformirate preko 100 agencija koje nenamenski samo trose pare iz buzeta, ali bolje vam ide zamajvanje ljudi sa vasim megalomanskim idejima a da one stvari koje mogu da se rese guraju pod tepih.Autor
(anoniman)
17. novembar 2013. 09:46
Mislim da postoji nagrada za nove poslovne ideje i tu se dize ogromna lova. Pare u dzep a ideja ostaje ideja.Autor
Boško
17. novembar 2013. 11:02
Kad čovek navikne da leži i prima platu a posle penziju, naravno da mu je teško da se navikne na bilo kakvu ideju rada, a naročito ovako kapitalnog.

Ali kako su forumi internet naslednik "Zborova radnih ljudi" normalno je da svaki portir i spremačica ustane i kaže: "Ja se uopšte ne razumem u materiju ali imam svoje mišljenje"

Ako niste zadovoljni vladom štrajkujte glađu za izbore kao hrabri četnički vojvoda koji je izborio pravo na izbore jurišajući na bolnički krevet sa šećernom vodicom.Autor
(anoniman)
17. novembar 2013. 11:09
Kod nas su samo kradje kapitalne. U vestimka samo to cujes kiloko je miliona ( i po koja milijarda) je maznuto..Autor
(anoniman)
17. novembar 2013. 11:25
Многи и данас верују да човек није слетео на Месец, већ да је слетање изведено негде на Земљи!

Можемо да замислимо када би то човек слетео на Месец да су у реализацију те идеје и програма кренули онда када сви схвате да се на Месец може слетети!

Било би то никада!

Имамо и пример Николе Тесле чији изуми су оспоравани и од тадашње стручне јавности!

По вама Тесла је требао да одустане од својих истраживања и открића!

Кинези су израдили студију изводљивости о изградњи канала и по њима то је успешан пројекат у који желе и да инвестирају!Autor
Boško
17. novembar 2013. 11:58
Još pre sto godina su američke firme htele da prave kanal uz koncesiju, po principu Suckog kanala.

Kinezi ne žele samo da investiraju, oni traže koncesiju. Ne zato što volje Srbiju nego što vide svoju korist. Kinezi su već kupili Solunsku luku koja je drugi kraj kanala.

Trenutno Srbija uvozi robu preko Barske luke koju su crnogorci prodali turcima, Barsku luku je najvećim delom finansirala baš Srbija da bi izbegla monopol hrvatskih luka u SFRJ.

Ostaje samo da se vidi da li je trenutna vlast više zauzeta pljačkom Srbije od Srpskog interesa, i da li će sklopiti povoljan ugovor o koncesiji. (što manje godina bolje za nas)


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.