Iz ranijeg kredita EBRD 30 miliona evra hitno za pruge

Dnevnik – 20. juni 2014. 13:00
Za hitnu popravku domaće železničke infrastrukture, oštećene u majskim poplavama, biće preusmereno 30 miliona evra iz ranije odobrenih kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Železnicama Srbije za projekat obnove i modernizacije srpskih pruga.

To je dogovoreno danas na sastanku generalnog direktora Železnica Srbije, Dragoljuba Simonovića sa direktorom EBRD za Srbiju Mateom Patroneom, saopšteno je iz srpskih železnica.

Železnice Srbije preduzeće aktivnosti da se što brže pripremi sva potrebna dokumentacija za popravku oštećenih pruga, kako bi sredstva iz kredita EBRD mogla biti preusmerena na nove projekte.
Simonović je rekao da će ova sredstva kompaniji omogućiti da na Koridoru 10 i prugama Beograd-Bar i Ruma-Šabac-Zvornik obnovi veći broj deonica oštećenih u poplavama.

"Na pruzi Ruma-Zvornik zbog prekida teretnog železničkog saobraćaja svakodnevno gubimo i do milion evra, na više deonica na Koridoru 10 bili smo primorani da uvedemo lagane vožnje, a na barskoj pruzi trpimo velike štete, jer vozovi saobraćaju obilaznim prevoznim pravcem, posebno u veme letnje turističke sezone", kazao je on i najavio da će srpske železnice preduzeti sve što je potrebno kako bi ove međunarodne magistralne pruge što pre bile osposobljene za saobraćaj.

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone saglasio se i sa tim da se kredit za modernizaciju preko 100 kilometara pruga na Koridoru 10 realizuje fazno, kako bi radovi što pre počeli na onim deonicama za koje je završena projektna dokumentacija.

Srpske železnice, u skladu sa aktuelnom situacijom i prioritetima, inicirale su i promenu projekata koji će se finansirati iz već odobrenih kredita EBRD, pa će stručnjaci ove međunarodne finansijske institucije sagledati mogućnosti da se ovakav predlog i realizuje.

Železnice Srbije su, naime, inicirale kao nove projekte koji bi se finansirali iz već odobrenih kredita popravku lokomotiva i elektromotornih vozova, kao i uređenje novih i postojećih stajališta u beogradskom železničkom čvoru, što bi doprinelo povećanju broja putnika i unapređenju najpre beogradske gradske železnice BG Voz, a zatim i "Beovoza", navodi se u saopštenju.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.