Ministar privrede Srbije: Nismo dobili protokol Štrajkačkog odbora Fijata za pregovore

Beta – 17. juli 2017. 09:05
Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je danas da u Ministarstvo i Vladu Srbije nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem koju Štrajkački odbor firme "Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA)" u Kragujevcu kaže da je uputio u petak, 14. jula.

"Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros: nemamo nikakav predlog protokola od njih. Ali, to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo s poslovodstvom Fijata, i da reše svoje probleme", rekao je Knežević za Radio-Televiziju Srbije.

Knežević je rekao da su plate radnika FCA male, da treba da se povećaju i da će se na tome insistirati, ali je naglasio da Vlada Srbije to ne može garantovati.

Kako je naveo, do sada je od četiri zahteva Štrajkačkog odbra, rukovodstvo "Fijata" prihvatilo dva - u vezi sa organizacijom posla i plaćanjem troškova gradskog prevoza.

A u vezi bonusom i povećanje mplata, možemo samo da posredujemo, dodao je ministar.

On je istakao da u vlada nije pregovarač u rešavanju krize u "Fijatu", da ne navija ni za koga, niti je na strani investitora.

Kako je istakao, štrajk bi trebalo da se prekine što pre jer je to u interesu svih, a Vlada Srbije je tu da radnike i poslodavca "dovede za sto".

Štrajk 2.000 radnika firme FCA ušao je u 15. dan, a pošto još nema pregovora, Štrajkački odbor danas treba da odluči šta će dalje.

Krajem prošle sedmice, Ministarstvo privrede Srbie je predložilo štrajkačima protokol koji su oni odbacili pošto je Štrajkački odbor ocenio da je to bio predlog za prekid štrajka, a ne za pregovore, te je Vladi ponudio svoju verziju u petak.

Štrajk u FCA počeo je 27. juna zbog zahteva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.

Komentari


Autor
(anoniman)
17. juli 2017. 09:25
Vada nije pregovarac ... kaze Ministar.

A ta ista Vlada drzi u tanosti Ugovor koji je potpisala sa Fijatom i daje istom enormne subvencije i daje radnike da rade za crkavicu i pravi se nevesta kao Ona nije pregovarac pa sta je onda se petljala u zakljucivanje Ugovora.

Sledice saopstenje da nije Ona ugovarala vec neka druga Vlada.

Pa Vasi Ugovori su jos gori samo sto to jos nije isplivalo

Tako je to kad nekompetentni ljudi vode resore i poslove i koji nemaju iskustva i prihvataju sve sto im se trazi i nude cak i ono sto imse ne trazi

Pitanje u cijem interesu,nase4m sigurno ne.

Rezultati takvog rada se pocinju videti.

Ne kaze Ministar da li Fiat tre (i drugi ïnvestitori") treba da postuju Zakone Srbije.Autor
(anoniman)
17. juli 2017. 11:00
Gospodin Ministar Knezevec, ako je ovom tekstu za verovati, sa sasvim pogresne strane posmatra celu situaciju. Cinjenica je da je Republika Srbija SUVLASNIK u FKA (sim ako i taj deo niste prodali ili poklonili). Ministar mora da zauzme poziciju SUVLASNIKA firme u ovim pregovorima ne da se postavlja kao arbitar izmedju FKA i Sindikata. To sto se Ministar plasi da FKA skupi masine i ode nema veze sa njegovom funkcijom. FKA ima upravni odbor. U Upravnom odboru Drzava Srbija kao suvlasik ima svoje predstavnike koji odlucuju prema Akcionarskom Ugovoru sa Partnerom. Kada je Ugovor potpisivan, kada su pare davane FIATu kao Patneru u FKA trebalo je misliti a ne sada. Shodno tome, Gospodin Ministar bi morao da pretstavnicima Drzave Srbije u FKA nalozi kako da se ponasaju jer, Fita ka vecinski partner, sutra moze da kaze "cena rada je 1din/h ili odoh iz FKA" i, sta onda? Hoce li Ministar onda svojim primerom da pokaze kako se radi za 1din/h?


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.