Životna sredina ka Evropi

Međunarodni radio Srbija – 4. juni 2014. 14:13

04. jun 2014.

Svetski dan životne sredine 5. juni je prilika da u Srbiji ponovo ukažemo da je životna sredina važan segment razvoja druuštva, istakla je za MRS direktorka organizacije Ambasadori životne sredine, Anđelka Mihajlov. Ona je na konferenciji za novinare istakla da je moto sutrašnje proslave „Svake godine, svuda i svako od nas treba nešto da preduzme“.

Ove godine, zbog činjenice da je nivo mora u globalnim razmerama porastao za 10 do 15 santimetara u poslednjih 100 godina, osnovna tema Svetskog dana životne sredine je i uticaj klimatskih promena na mala ostrva, od kojih se za neka predviđa da će ih mora i okeani prekriti. Zato je jedan od zvaničnih slogana za 2014. godinu „ da podignemo svoj glas, a ne nivo mora“, rekla je Mihajlov. Ona je dodala da bi za Srbiju, koju je pogodila neviđena katastrofa u vidu poplava dobro došao i slogan „ da podignemo glas, a ne nivo vode“ i da aktivnostima zasnovanim na znanju rešimo upravljanje vodama na održiv način. Zbog posledica lošeg postupanja čoveka prema okruženju, kako je rekla, promene našeg odnosa prema životnoj sredini su neminovne.

Mihajlov je za sutra najavila i tematsku konferenciju „Životna sredina ka Evropi“, u vezi sa poglavljem 27, odnosno evropske integracije u sektoru životne sredine i klimatskih promena sa akcentom šta Srbija može da poboljša u ovoj sferi. Prema njenim rečima, stručnjaci kažu da će ovi pregovori biti jedni od najtežih, zato što zadiru u nadležnost mnogih ministarstava, sa značajnom odgovornošću ministarstva finansija. Jedna trećina zakona u EU se odnosi na životnu sredinu i zato naša zemlja za pregovore mora biti spremna, kako u naučnom, tako i organizacionom smislu, ističe Mihajlov.

Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije je kazao da „zeleni rast“ Srbije predstavlja novu razvojnu šansu, koju država treba da iskoristi na pravi način. Srbija mora odgovorno da se postavi po pitanju korišćenja svojih prirodnih resursa i da troši samo onoliko koliko joj je potreno, istakao je Mitrović. On je naglasio da Srbiju sa 45 EUR-a po glavi stanovnika, koliko se izdvaja za životnu sredinu čeka težak put ka ispunjenju evropskih standarda. Konferencija koja bude održana sutra treba da ponudi nove modele, koji bi olašali transformaciju industrije, poljoprivrede i ostalih resursa od kojih zavisi stanje životne sredine u Srbiji.

Izveštaj Aleksandre Novaković
Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.