Presuda napisana pre kraja suđenja

Dnevnik – 17. februar 2017. 20:36
Suđenje Bečejcu D. G. (62), optuženom za ugrožavanje sigurnosti, u Osnovnom sudu u Bečeju još nije završeno, a presuda je već doneta i napisana!?

Do tog skandaloznog saznanja branilac optuženog, novosadski advokat Milan Dabić, kako je danas rekao za „Dnevnik“, došao je kada je posle prethodnog ročišta, održanog 8. februara ove godine, uz kopiju zapisnika, dobio i unapred donetu i napisanu presudu, na šta je podneo pritužbu.

Preostalo je samo još i da se objavi odluka suda, iako je naredno ročište zakazano je tek za 30. mart. On se u „ime naroda“ oglašava krivim i izrečena mu je uslovna kazna od pola godine, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne učini novo krivično delo. Istom tom presudom, D. G. je obavezan da plati i sudske troškove od 5.000 dinara, i to u roku od 15 dana.

– Tek kasnije toga dana pripravnik me je obavestio da je, stavljajući zapisnik u predmet branjenika iz Bečeja, uočio da je posle odluke o odlaganju, na sledećoj stranici presuda – kaže advokat Dabić, uz opasku da u svojoj desetogodišnjoj praksi ništa slično nije doživeo. – Odmah sam skenirao zapisnik i presudu i mejlom o tome obavestio predsednika suda u Bečeju, a potom i lično razgovarao.

Predsednik bečejskog suda je, po Dabićevom kazivanju, odmah preduzeo mere, odnosno tražio je da se sudija izjasni o tom nesvakidašnjem događaju.

Takvim potezom, donoseći presudu pre završenog krivičnog postupka, kako smatra advokat Dabić, postupajući sudija je narušio pretpostavku nevinosti optuženog.

– Optuženi me je angažovao da ga branim u ovom postupku, mada za krivično delo za koje se tereti nije obavezno da ima advokata – objasnio je Dabić. – Suđenje je počelo u septembru 2016. godine, jedno ročište posle toga je bilo odloženo, a ono 8. februara je održano. Postupak jeste u završnoj fazi, ali nije još finiširan, tako da, kakva god bila, presuda nije mogla biti doneta.

U unapred napisanoj presudi, navedene su sve generalije osuđenog, samo nedostaje da se unese jedinstveni matični broj. Doduše, nije napisan ni datum kada je presuda postala pravosnažna.

Advokata Dabića posebno je iznenadilo obrazloženje pomenute presude. Kratko je navedeno da je presuda, bez navedenog datuma kada je doneta, pošto su se stranke odrekle prava na žalbu, postala pravosnažna. U pouci o pravnom leku, na kraju piše da „protiv ove presude žalba nije dozvoljena“.

On je danas za „Dnevnik“ rekao da još nije dobio zvaničnu informaciju o svojoj pritužbi predsedniku bečejskog Osnovnog suda o tome, mada je očekuje u zakonskom roku.

E. S. H.

Odgovor za 15 dana

Portparol Osnovnog suda u Bečeju Marko Božović potvrdio je juče, u dopisu „Dnevniku”, da je taj sud dobio imejl branioca okrivljenog G. K. s prilozima – kopijom zapisnika s glavnog pretresa od 8. februara.

Nakon što je navedeni dopis zaprimljen, a shodno odredbama Sudskog poslovnika i Zakona o uređenju sudova, od sudske uprave je formiran spis „Su“. S obzirom na sadržinu dopisa branioca okrivljenog G. K. on je tretiran kao pritužba na rad postupajućeg sudije, navodi se u saopštenju.

„Nakon što je formiran ’Su’ predmet, prosleđen je predsedniku suda, koji je, nakon upoznavanja s istim naložio da se postupajući sudija izjasni o navodima iz pritužbe, a nakon čega je predsednik suda, shodno odredbama Sudskog poslovnika i Zakona o uređenju sudova, dužan da u roku od 15 dana odgovori pritužiocu na osnovu sadržine pritužbe, izjašnjenja postupajućeg sudije i uvida u spise predmeta na koji se pritužba odnosi”, navodi portparol bečejskog suda Marko Božović.


Komentari


Autor
Mihajlo Bečej
10. mart 2017. 09:19
Pozdrav,

Imali ste pre nekoliko dana vest da je sudija u Bečeju unapred napisao presudu optuženom. Evo nastavka priče, ako Vam je interesantno.

Sudija koji je doneo presudu unapred – izuzet iz procesa

Predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimburović, doneo je odluku o izuzeću sudije tog suda Arpada Bučua iz jednog od procesa koji je vodio, a u kom je pre završetka suđenja napisao okrivljujuću presudu za optuženog G.D., građanina Bečeja.

Predlog za izuzeće sudije podneo je advokat odbrane Milan Dabić, koji je pozdravio odluku predsednika bečejskog suda. Sekretar Suda, Marko Božović potvrdio je da je predsednik suda konstatovao da je pritužba advokata osnovana i da će dalji postupak voditi Visoki savet sudstva.


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.