Selaković: Nova mreža sudova početkom naredne godine

Politika – 23. septembar 2012. 17:04

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da je gorući problem srpskog pravosuđa neefikasna sudska mreža i da je neophodno ojačati nezavisnost sudija i tužilaca kako bi se ostvarila ideja o efikasnom i nekorumpiranom pravosuđu.

On je, gostujući na Radio Beogradu, izjavio da bi početkom naredne godine trebalo da zaživi nova mreža sudova.

„Jedna od radnih grupa koja je formirana u okviru ministarstva ima zadatak da pripremi izmene i dopune Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava i takva mreža bi trebalo da zaživi početkom naredne godine. Cilj nam je da taj posao završimo do 15. oktobra, da na predloge zakona dobijemo mišljenje Saveta Evrope i Venecijanske komisije i da ih zatim pošaljemo u skupštinsku proceduru”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koji su uslovi neophodni da se ostvari ideja o efikasnim i nekorumpiranim sudovima i tužilaštvima, Selaković je odgovorio da je za to potrebna što veća nezavisnost sudija i tužilaca.

„Neophodno je ojačati što je moguće više nezavisnost sudova i sudija, kao i samostalnost tužilaca i njihovih zamenika. Zato se ovo ministarstvo zalaže za energičnu primenu zakona”, odgovorio je ministar pravde.

Selaković je izjavio da se, među problemima sa kojima se srpsko pravosuđe susreće u ovom trenutku, trenutno rešava onaj u vezi sa vraćanjem neizabranih sudija i tužilaca nakon odluke Ustavnog suda.

„Kada je reč o povratku novoizabranih (sudija i tužilaca) na posao već sam rekao da oni imaju zakonski rok od 30 dana da se jave na posao u onaj sud ili tužilaštvo gde su radili pre ovog famoznog izbora 2009. i 2010. Ukoliko se u tom roku ne jave, onda će se smatrati da se nisu odazvali na funkciju na koju su izabrani i neće stupiti na istu”, objasnio je Selaković.

Ministar pravde je istakao da je stalni problem i ujedno prioritet rešavanja nove vlade, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Ono što je bitno za sprovođenje politike Ministarstva pravde i državne uprave to je izdrada nove strategije na pet godina o razvoju pravosuđa i novog akcionog plana koji će biti realizovan u naredne dve godine”, kazao je Selaković.

On je, uoči sutrašnjih razgovora u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i generalnim direktorom Direktorata za proširenje EU Stefanom Saninijem, rekao da Srbija ima veliki interes za saradnju sa EU u oblasti pravosuđa.

„Srbija ima veliki interes za saradnju sa EU u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, zatim u uspostavljanju efikasnih mehanizama za tu borbu, kao i efikasnih mehanizama za postizanje dobrog, pravičnog i efikasnog pravosuđa. Konkretno bih naveo mogućnost da Srbija u najkraćem roku postane članica grupe Greko, odnosno organizacije grupe država za borbu protiv korupcije”, rekao je Selaković.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.