Ako loše spavate, ovo jedite

Vesti online – 14. novembar 2014. 09:00

Naučnici su raznim studijama došli do saznanja kako razna hrana zbog svog sastava može pozitivno ili loše uticati na spavanje. Ove namirnice vam sigurno mogu pomoći da lakše i bolje spavate.

Za doručak jedite jaja

Srećom pa jaja možemo pripremiti na mnogo načina i kombinovati ih s raznim namirnicama od tosta do povrća. A kako doručak može uticati na dobar san noću? Aminokiseline u jajima mogu stimulisati neurone koji proizvode oreksin, a oni imaju ključnu ulogu u regulisanju REM spavanja i budnosti tokom dana.

Uz ručak popijte sok od višnje
Naučnici sa univerziteta u Luizijani otkrili su kako prirodni sok od višnje utiče na san. Istraživanje je pokazalo kako su ispitanici u proseku spavali 85 minuta duže nakon što su dve nedelje svakodnevno popili dve čaše soka.

Jasmin pirinač za večeru
Jedna druga studija objavljena u stručnom časopisu pokazala je kako jasmin pirinač ima blagotvorno dejstvo na bolji san. Aromatični jasmin pirinač dižeglikemijski indeks, a ispitanici koji su je konzumirali zaspali su duplo brže od onih koji su jeli hranu s niskim glikemijskim indeksom.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.