Ljuštite krompir? Evo zašto to ne valja

Vesti online – 8. decembar 2014. 09:00

Nutricionistkinja iz Filadelfije, Keti Kavuto, jako nas je razveselila prednostima ne-guljenja određenih vrsta voća i povrća. Osim što ćemo uštedeti vreme, sačuvaćemo i hranjive vrednosti i ukuse.

A evo na koje namirnice se to odnosi:

Krompir

Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.

Patlidžan

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin - jak antioksidant koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.

Sveži krastavci

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprečavaju zatvor.

Šargarepa

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite. Kavuto kaže: "Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje."

Jabuke

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. "Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka", dodaje Kavuto.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.