Novi Sad i Krf uspostavljaju saradnju

Dnevnik – 20. mart 2017. 21:33
Komisija za obeležavanja praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu utvrdila je i jednoglasno prihvatila Predlog odluke o uspostavljanju

saradnje između Novog Sada i grčke opštine Krf.

U sporazumu se, imeđu ostalog, navodi da se uspostavlja saradnja na osnovu istorijskih prijateljskih veza dvaju naroda i povodom obeležavanja 300-godišnjice opsade Krfa od Osmanlija, kao i istorijske „pobratimske” Petrovaradinske bitke kod Novog Sada 1716. godine, koje su okončane pobedom evropskih snaga.

Pismo o namerama za uspostavljanje saradnje između grada Novog Sada i opštine Krf potpisano je još 20. oktobra 2016. godine. U okviru buduće saradnje planira se isticanje zajedničkih kulturnih elemenata koji vezuju dva naroda, jačanje istorijskih veza koje spajaju Krf sa Srbijom – uspostavljenih za vreme boravka srpske vojske na Krfu tokom Prvog svetskog rata, kao i očuvanje istorijskog sećanja.

Predviđa se i jačanje međusobnih odnosa, održavanje zajedničkih manifestacija povodom godišnjica pomenutih istorijskih događaja, razvijanje saradnje u oblasti turizma.

Predlog odluke o uspostavljanju saradnje biće upućen Skupštini na dalje razmatranje i usvajanje.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.