Ukrasne jabuke ugrozile odbranu od poplava

Dnevnik – 21. juni 2013. 21:23
Nekadašnja gradska vlast prilikom uređenja Beogradskog keja 2009. godine dozvolila je sadnju nekoliko desetina sadnica drveća u blizini odbrambene linije od poplava, čime je ugrozila stabilnost novoizgrađenog nasipa.

Kako odbrambeni bedemi ne bi bili ugroženi, po nalogu inspekcije veći deo mladica je presađen sa keja u druge delove grada.

Kako kaže savetnik direktora u „Gradskom zelenilu” Ivan Nožinić, osim na keju drveće je bilo posađeno i u blizini Đačkog igrališta, pa je i sa tog potesa drveće moralo da se seli na lokacije podalje od nasipa.

Prema Nožinićevim rečima, prilikom rekonstrukcije zelenila na Sunčanom keju, JKP „Gradsko zelenilo” dobilo je uslove od JP „Vode Vojvodine” po kojima je obavljena sadnja stabala. Jedan od uslova je bio da se drveće u okviru zaštitnog bedema sadi isključivo u betonske cevi koje su ukopane u nasip, kako korenov sistem vremenom ne bi ugrozio čvrstinu nasipa. To je ispoštovano, izuzev u slučaju drugog reda stabala, sa strane Đačkog igrališta.

- Po nalogu inspekcije, prošle jeseni smo morali da izvadimo oko 50 ukrasnih jabuka koje nisu posađene po uslovima koji su nam dati, a krajem godine, posle perioda vegetacije to isto treba da uradimo sa 19 stabala graba. Ukrasne jabuke su sa keja presađene u nekoliko delova grada koji imaju manjak zelenila, a gde će biti presađeni grabovi znaćemo na jesen - naveo je za „Dnevnik” Nožinić.

Prema Zakonu o vodama, zabranjena je sadnja drveća na udaljenosti manjoj od 50 metara od nasipa, što prilikom izgradnje keja nije ispoštovano. I pored upozorenja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, izvođač radova se na njih oglušio i posađena su čak tri drvoreda. Kasnijim nalogom inspekcije jedan drvored je uklonjen pre pola godine.

Osnovni problem nastaje kada drveće vremenom počne da pušta korenje koje u slučaju visokog vodostaja Dunava može da ugrozi nasipe i na taj način prouzrokuje prodor podzemnih voda kroz te pukotine. U najgorem slučaju, nasip bi mogao na određenim mestima i da popusti pod naletom vode.

Stručnjaci smatraju da ove godine neće biti opasnosti od prodora podzemnih voda, jer su stabla još uvek mlada i nemaju dovoljno razvijen korenov sistem. Ipak, dodaju da bi možda narednih godina moglo da dođe do problema, ukoliko bude ovako visok vodostaj.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.