Uništavanje krpelja na zelenim površinama

Dnevnik – 20. mart 2017. 21:40
Ekipe „Ciklonizacije“ započele su ovogodišnju sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od krpelja. U saradnji s Gradskom upravom, odrađen je monitoring,

a izvedeni su i prvi tretmani. Radiće se na teritoriji grada i svih prigradskih naselja, a tretmani će trajati u kontinuitetu do kraja sezone na jesen, odnosno u zavisnosti od vremenskih uslova.

– Sistematska akcija obuhvata zelene javne površine, a kao i ranijih godina, akcenat će biti stavljen na prostore na kojima se okupljaju deca i prostore određene za istrčavanje kućnih ljubimaca – objašnjava menayer „Ciklonizacije“ za odnose s javnošću Dario Aćimović. – U prvom krugu, proverom su obuhvaćene površine na Detelinari, Novom naselju, Telepu, Limanima, Adicama, Podbari, Grbavici, Petrovaradinu, Klisi, Sajmištu, Šangaju, u Kaću, Budisavi, Kovilju, na Čeneju i Sajlovu. Na osnovu monitoringa, u petak su izvedeni tretmani na Detelinari, Novom naselju, Limanima i Adicama. Narednih dana ekipe će raditi i u ostalim delovima grada, a dinamika će zavisiti od vremenskih uslova. Osim sistematske akcije, naše ekipe izlaze na teren i po pozivima građana koji su primetili krpelje u dvorištima. Tako su krajem prošle sedmice odradili tretmane u dvorištima na Podbari, Detelinari, Sajlovu, Futogu, Čeneju, kao i u Rumenki, Sremskim Karlovcima, Petrovaradinu i Kaću.

Aćimović upozorava građane da se tretiraju samo uređene zelene površine. A ukoliko oni ili njihovi kućni ljubimci zalaze i na neuređene površine, trebalo bi obavezno da pregledaju da li imaju krpelja.

– Pred nama su lepi prolećni dani koje će verovatno veliki broj Novosađana iskoristiti za boravak u prirodi. Podsećam ih na to da, ukoliko se odluče za izlet na Frušku goru, treba da vode računa o tome da je to teritorija nacionalnog parka i da se u njemu ne izvode tretmani protiv krpelja. Zato je savet da se posle svakog boravka u prirodi ljudi pregledaju, kao i da pregledaju svoje ljubimce. Ako primete krpelja, građani treba da se obrate lekaru, a ljubimce da odvedu kod veterinara – podseća Aćimović.

Osim borbe protiv krpelja, „Ciklonizacija“ ovih dana izvodi i tretmane protiv štetnih glodara (pacova i miševa) u šahtovima, a priprema se i ovogodišnja akcija sitematske zaštite zdravlja građana od komaraca.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.