Ljajić: Očekujem smanjenje cena zbog ukidanja carina

Politika – 25. decembar 2012. 19:48

BEOGRAD –Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je večeras da, zbog smanjenja ili ukidanja carina na pojedine proizvode iz EU, očekuje smanjenje cena u Srbiji.

„U 2013. godini se ukida carina na belu tehniku, frižidere, šporete, mašine za sušenje veša... i po toj logici, s obzirom na to da će carine biti ravne nuli, pojačaće se konkurencija na domaćem tržištu i logično je očekivati da ćemo imati smanjenje cena u maloprodajnim objektima”, rekao je Ljajić za televiziju Pink.

Ljajić je objasnio da je uredba vlade o ukidanju carina na pojedine poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU doneta radi poštovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Upitan kako će te mere uticati na domaće proizvođače, Ljajić je rekao da država mora pronaći način da pomogne domaću prehrambenu i poljoprivrednu industriju.

„Fazna primena Sporazuma imala je za cilj da pripremi našu industriju da izdrži konkurenciju koja će biti nemilosrdna posle 2014. godine”, rekao je Ljajić.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, kazao je da se platformom za Kosovo traži najbolje rešenje, koje bi, kako je naveo, trebalo da odgovori principima pravednosti i realnosti.

„Prema Skupštini treba ići sa opštim principima kako bi, sa jedne strane došli do opšte saglasnosti, a sa druge strane, kako ti principi ne bi vezali ruke našim pregovaračima u Briselu”, rekao je Ljajić.

Upitan šta je to što novu vladu odvaja od prethodne, Ljajić je naveo da ima odličnu saradnju sa Srpskom naprednom strankom.

„Nikada ne pljujem u bunar iz koga sam vodu pio. Ne želim nijednu lošu reč da kažem ni za jednu vladu u kojoj sam bio”, dodao je Ljajić.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.