Vilhelm: Veliki napori Vlade Srbije da poboljša odnose u regionu

Međunarodni radio Srbija – 8. oktobar 2014. 13:12

Vlada Srbije čini velike napore da poboljša odnose u regionu, ocenio je ambasador Nemačke u Srbiji Hajc Vilhelm i poručio da je Srbija postala "konstruktivan igrač", ne samo zbog pregovora sa Prištinom, već i zbog sve boljih odnosa sa Hrvatskom. Vilhelm je, govoreći o odnosima Srbije i regiona, podsetio da će albanski premijer Edi Rama uskoro posetiti Beograd, napomenuvši da je to još jedan dobar primer regionalne saradnje. "Važno je zbližiti ljude i postići pomirenje u regiji u kojoj je još rana otvoreno. Neke od njih možda još krvare", rekao je Vilhelm na skupu "Saradnja medija u regionu".

Na skupu, na kome je bilo reči o projektu "Okruženje", prvoj regionalnoj informativnoj emisiji, Vilhelm je istakao da će Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nastaviti da pomaže taj projekat koji se emituje u osam zemalja regiona. On je dodao i da je nemačka vlada za projekat opredelila 140.000 evra i da je cilj te emisije da "zbliži ljude u celom regionu".

Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek, rekao je da "Okruženje" ne samo da približava ceo region Evropi, već i stvara stabilno društvo. On je naveo da to nije projekat regionalnih vlada, već civilnog društva, te da je veoma važan za medije sa ovog podneblja.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai poručuje da projekat ima iste ideje koje podržava i taj fond, među kojima su pomirenje i demokratizacija. Ona je podsetila da je Hrvatska nedavno ušla u EU, da su Srbija i Crna Gora započele pregovore, a da je Albanija dobila status kandidata, istakavši da je pred ovim zemljama još dosta posla i da nije cilj samo preuzeti evropske standarde, već ih i primeniti.

Ovaj projekat je suština regionalne saradnje, smatra portparol Saveta za regionalnu saradnju Nenad Šebek i ističe da je cilj "Okruženja" da "pogura region što više ka EU".

Okrugli sto organizovao je Centar za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi uz podršku Evropskog fonda za Balkan, Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Saveta za regionalnu saradnju.

(Izvor Tanjug)
Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.