Katar isključio mogućnost pregovora pre ukidanja blokade

Beta – 19. juni 2017. 16:25
 Katar je danas isključio mogućnost bilo kakvih pregovora o zalivskoj krizi dok Saudijska Arabija i njeni saveznici ne podignu "blokadu" koju su nametnuli toj zemlji.

Ministar spoljnih poslova Mohamed ben Abderahman al-Tani nazvao je sankcije protiv Katara "aktom agresije" a njihovo ukidanje "preduslovom" za pregovore.

"Neka celom svetu bude jasno da pregovori moraju biti civilizovani i moraju početi na čvrstim osnovama a ne pod pritiskom blokade", rekao je on.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su, uz Egipat i još nekoliko zemalja, prekinuli sve odnose sa Katarom 5. juna zbog optužbi da taj emirat "podržava terorizam" i ima bliske odnose sa Iranom.

Tri zalivske zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor i luke za katarske avione i brodove a kopnena granica sa Saudijskom Arabijom je zatvorena. Katarskim gradjanima je dato 14 dana da napuste zalivske monarhije, dok su svojim gradjanima naredili da napuste Katar.

Al-Tani je rekao da Doha do sada nije primila nijedan zahtev ni svojih protivnika ni zemalja koje predlažu diplomatsko rešenje, poput Kuvajta, SAD, Francuske i Britanije.

On je dodao da, iako je uticaj krize na katarsku ekonomiju još uvek minimalan, ta zemlja se "ne pretvara da je stanje idealno".

Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.