Neobični nazivi zanimanja: Čuvar usporene vožnje, uterivač dugova

Novi magazin – 30. septembar 2013. 10:45

Na zvaničnom spisku zanimanja, koju objavljuje Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, našla su se i neka nesvakidašnja - čuvar usporene vožnje i uterivac dugova.

Uterivač dugova je regularno zanimanje iz kategorije "poreznik sa srodnim poslovima", u čijem opisu posla je da su to službenici koji naplaćuju potraživanja na osnovu računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje, pišu "Nezavisne novine".

Svaki budući čuvar usporene vožnje je, objašnjava banjalučki dnevnik, u stvari signalista, kočničar ili skretničar koji je zadužen da nadgleda brzinu voza.

Jorgandžija, metlar, šeširdžija, sastavljač baterija..., još su neka od zvaničnih zanimanja u BiH koja mogu da budu navedena u zvaničnim dokumentima.

Klasifikacija zanimanja je, inače, obavezan statistički standard koji se koristi pri evidentiranju, obradi i analiziranju podataka koji su važni za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH.

"U BiH je nekad zanimanje bilo ono što je osoba stekla školovanjem i to ju je pratilo kao njena lična karakteristika. Međutim, prestrukturiranjem naše privrede pojavljaju se novi poslovi, pa se javila i potreba da se definišu klasifikacije koje se steknu obrazovanjem, ali i onih drugih zanimanja, odnosno onoga čime se bavi pojedinac", piše u objašnjenju namene klasifikacije.

Zanimanja se definišu prema sadržaju rada, na primer, pletač korpi, zatim prema rezultatu rada - ribar, ili prema mestu obavljanja posla - skladištar, baštenski radnik...

Na sajtu Agencije može se naći i popis zanimanja u BiH, pa su u kategoriju "travari" svrstana zanimanja vrač, seoski iscelitelj i nameštač kostiju.

Predsednik Sindikata obrazovanja, prosvete i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić ukazao je da treba pratiti savremene standarde i u skladu s tim davati imena zanimanjima jer, kaže, nije logično da postoje nazivi zanimanja za koje ne može da se nasluti šta predstavljaju.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.