Traže smrt reditelja, Amerike i Izraela

Danas – 13. septembar 2012. 19:18

Sana, Kairo, Daka, Tunis, Gaza - Jemen je jedno od novih poprišta nemira koji su širom islamskog sveta izbili zbog emitovanja kontroverznog filma „Nevinost muslimana“ američko-izraelskog autora. Posle demonstracija u Kairu i napada na američki konzulat u Bengaziju, u kojem su stradali ambasador SAD u Libiji i još trojica službenika, stotine demonstranata upalo je juče u kompleks ambasade SAD u Sani. U sukobima policije i demonstranata, prema poslednjim izveštajima, poginule su dve osobe, a ranjeno je petnaest.

Demonstranti su razbili prozore na punktovima obezbeđenja izvan zgrade ambasade SAD u Sani pre nego što su provalili kroz glavnu kapiju. Agencije prenose da su, kada su ušli u dvorište ambasade, demonstranti skinuli američku zastavu i spalili je, kao i da je zapaljeno nekoliko diplomatskih vozila. Obezbeđenje ambasade upotrebilo je vodene topove. U Jemenu, gde je nedavno ubijen drugi čovek Al Kaide, nalazi se najaktivniji ogranak ove terorističke mreže.

Protesti muslimana nastavljeni su i u Egiptu, gde je u okršajima sa snagama bezbednosti ranjeno 30 demonstranata, dok ih je 12 uhapšeno, prenosi Al Džazira. Pokret Muslimanska braća pozvao je Egipćane da i danas izađu na ulice i mirno protestuju zbog vređanja islama i proroka Muhameda.

U Teheranu se ispred švajcarske ambasade, koja zastupa američke interese u Iranu, okupilo nekoliko stotina demonstranata koji su zahtevali da autor filma bude ubijen. Čuli su se i uzvici „Smrt Americi „ i „Smrt Izraelu“.

Više od 1.000 islamista u Bangladešu pokušalo je da upadne u američku ambasadu u Daki, ali su ih snage bezbednosti sprečile.

Tuniska policija je ispalila suzavac i gumene metke u vazduh kako bi rasterala grupu demonstranata salafista, koji su se u sredu uveče okupili ispred američke ambasade. Oko 300 demonstranata gađali su policiju kamenicama, palili američke zastave, uzvikujući slogane protiv američkog predsednika Baraka Obame, a policija je intervenisala kada su pokušali da probiju kapiju ambasade, prenele su agencije. Nekoliko stotina muslimana demonstriralo je juče ispred konzulata SAD u Kazablanki. Neki su uzvikivali antiameričke slogane i vikali „Dole Obama!“, ali nije bilo nasilja.

Desetine Palestinaca demonstriralo je juče u pojasu Gaze paleći američku zastavu i uzvikujući „Smrt Americi“. Protest u Gazi organizovale su pristalice Komiteta narodnog otpora, militantne grupe bliske vladajućem pokretu Hamas koji je osudio film režisera Sama Basila. Neki demonstranti su nosili mačeve, sekire i crne zastave i uzvikivali „neka se stidi svako ko vređa proroka“. Noževima su sekli postere sa likom Morisa Sadeka, egipatskog hrišćanina koji je promovisao sporni film. Palestinski ministar vera Ismail Radvan okarakterisao je film kao „uvredu za milione muslimana širom sveta“, što je mišljenje koje su ranije saopštili i zvaničnici Irana i Avganistana.

Glumci tvrde da su prevareni

Cela glumačka postava i ekipa filma su veoma uznemireni i smatraju da ih je producent iskoristio, prenose agencije. „Mi sto odsto ne stojimo iza filma i bili smo prevareni oko namene filma. Šokirani smo drastičnim izmenama scenarija i laganjem svih koji su učestvovali“, kaže se u saopštenju. Agencija AP navodi da se u verziji filma na engleskom ili ne vide glumci kako izgovaraju ime proroka Muhameda ili su im glasovi očigledno nesinhronizovani. Glumica Sindi Li Garsija kaže da ih je reditelj Sem Basil prevario i da im nije rekao da će film imati bilo kakve veze s islamom i prorokom Muhamedom.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.