Cvet Natalije na reveru

Radio-televizija Srbije – 8. novembar 2012. 18:56

Na inicijativu Kabineta predsednika Republike, u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike, Vlada je na sednici 2. novembra 2012. godine usvojila zaključak kojim se preporučuje da se novoustanovljeni državni praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar) - obeleži na vidljiv i upečatljiv način.

Kao likovno rešenje za amblem koji se nosi u sedmici pre Dana primirja i na sam dan praznika prihvaćen je cvet Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenice.

Natalijina ramonda je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan.

Njena simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena - cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Zaključkom se preporučuje članovima Vlade, funkcionerima i zaposlenima u državnim organima, zaposlenima u javnim službama, učenicima, studentima, sportistima, kao i javnim i medijskim ličnostima da, u sedmici pre Dana primirja, na vidnom delu garderobe nose navedeni amblem.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.