Dodeljena priznanja Akademije "Ivo Andrić"

Radio-televizija Srbije – 12. oktobar 2017. 22:18

Nagradu za životno delo dobili su književnici Jovan Zivlak iz Novog Sada, Ranko Pavlović iz Banjaluke i Svetozar Vlahović iz Prištine.

Jovan Zivlak je nagrađen, kako stoji u obrazloženju, za "krupan doprinos savremenoj srpskoj poeziji i kulturi i razvoj književnog moderniteta u našoj sredini".

Ranko Pavlović "za ukupan doprinos savremenoj književnosti u Republici Srpskoj, naročito u domenu poezije i proze".

Svetozar Vlahović za "podvižnički rad na očuvanju jezika i pisma, tradicije i kulture srpskog naroda na zavetnim prostorima Kosova i Metohije".

Priznanje za najbolju knjigu dobili su: otac Aleksandar Sredojević za istoriografsko delo "Srpski patrijarh Dimitrije Pavlović", prof. dr Miloš Đorđević za studiju "Nova knjiga o Andriću", Nebojša Jevrić i Miloš Janković za roman "Aveljov ožiljak".

Nagrada je dodeljena i Radenku Popoviću za knjigu pesama "Ajde studiraj", Miroslavu Kusmuku za knjigu pripovedaka "Ispovjest", Aleksandru Čotriću za antologiju savremenog ruskog aforizma "Veliko u malom", Mariji Viktoriji za poetski roman "Rusokokosa", Gordani Pavlović za knjigu međužanrovskih tekstova.

Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu Predrag Bogdanović Ci (predsednik), prof. dr Darinka Vučinić i Radomir Smiljanić, predsednik Akademije Ivo Andrić.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.