EFJ zabrinuta zbog nepoštovanja prava novinara na Balkanu

Međunarodni radio Srbija – 5. juni 2015. 19:26

Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je zabrinutost zbog rastućeg nepoštovanja poslodavaca na Balkanu kada su u pitanju prava novinara i medijskih radnika na pristojne plate, sindikalna prava i prava na kolektivno pregovaranje, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Na godišnjoj skupštini EFJ u Budvi, na kojoj je učestvovalo 47 novinarskih organizacija iz 33 zemlje, zatraženo je da EFJ podrži organizacije-članice iz regiona u organizovanju grupnih aktivnosti, uključujući štrajkove za zaštitu prava, da pozove medijske kompanije i poslodavce da poštuju sindikalna prava. Takođe je potrebno da poslodavci obezbede odgovarajuće radne uslove i poštuju zakone o radu i kolektivne ugovore i da podstaknu medijske kompanije i poslodavce da ustanove kolektivne ugovore u medijima u kojima ne postoje. Zaključeno je da EFJ sa ovim temama treba da upozna evropske institucije, Savet Evrope, Međunarodnu organizaciju rada i izvestioce UN za slobodu izražavanja, piše u saopštenju.

( Izvor: Tanjug )
Komentari


Autor
(anoniman)
5. juni 2015. 19:36
Evropska federacija novinara neka prvo raščisti kod kuće koliko su njihovi novinari nezavisni i samostalni. Taman toliko da bi bili onemogućeni da se bave strukom ukoliko bi se usudili da iznesu lični stav. Naravno da u Srbiji nije ništa bolje samo je veći haos.


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.