Matić: Srbija nije ugrožena sajber napadom

Novi magazin – 15. maj 2017. 08:38

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da Srbija nije trenutno ugrožena od sajber napada, koji je pogodio veliki broj zemalja sveta.


"Sistem Srbije u ovom trenutku nije ugrožen... Kada je u pitanju Republika Srbija trenutno opasnost ne postoji. Kada je u pitanju privreda, mi sa njima radimo, u Privrednoj komori Srbije smo imali obuke i razgovore i radimo na protokolu o bezbednosti", rekla je Matić za Radio-televiziju Srbije, govoreći o globalnom sajber napadu koji se dogodio tokom vikenda u oko 150 zemalja, a na meti su bile razne državne institucije i privrednici.

Ona je kazala da se napadi pre svega odnose na slabosti operativnog sistema Vindous (Windows), a da je najopasnije to što su na meti haker sistemi od velikog značaja, kao što su na meti napada u Velikoj Britaniji bile bolnice i zdravstveni kartoni pacijenata.

Upitana o tome da li u Srbiji ima prijava posledica video igrice "Plavi kit", koja navodno tera decu na samopovređivanje, Matić je kazala da kol-centru nije prijavljen nijedan takav slučaj usmeren protiv bezbednosti dece na internetu.


Komentari


Autor
mili
15. maj 2017. 20:33
Drzavi je, kao nikad , potrebna jaka i savremena vojska, policija takodje.


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.