Najs tražio milion evra za pripremu revizije tužbe BiH protiv Srbije

Radio-televizija Srbije – 20. mart 2017. 16:07

Pravni trim Džefrija Najsa nije uspeo da ostvari saradnju sa timom koji je spremao zahtev za reviziju, ali je komunikacija između Najsovog tima i Sakiba Softića bila konstantna tokom 2016. godine, piše Kliks.

Navodi se da je Nevenka Nena Tromp, u ime Džefrija Najsa tokom 2016. godine poslala nekoliko mejlova Softićevom timu i da je nudila usluge u vidu savetovanja i pripreme zahteva za reviziju.

U avgustu prošle godine su Nena Tromp i Džefri Najs pisali Softiću o predlozima za reviziju, načininima pripreme argumentacije ali i o uslovima.

"Inicijativa za pisanje istorije treba biti u rukama Bošnjaka preko svih dostupnih kanala. Ako se tome ne pristupi, postoji rizik da će bošnjačku istoriju pisati Beograd i da će srpska interpretacija prevladati i postati dominantna naracija", navodi se u pismu koje su Najs i Trompova poslali Softiću 3. avgusta prošle godine.

Takođe su naglasili da je teško prognozirati ishod zahteva za reviziju. Ipak, kada su u pitanju novi dokazi, Najs nije ponudio konkretne predloge već da se isleđivanjem dođe do dokumenata koje je zaštitila Karla del Ponte u dogovoru s Rasimom Ljajićem 2005. godine.

Najs i Trompova tražili su da se za šest meseci njihovog rada, za tim od šest stranih stručnjaka izdvoji milion evra. Takođe su tražili da finansiranje bude direktno, a ne preko fondacije.

Agent Softić je u svojim odgovorima, kako ističe tražio konkretne odgovore na pitanja koja su mogla biti ključna za pokretanje revizije. Naveo je da se ponuđač unapred ogradio procenom o polovičnim šansama za uspeh.

Najs je tražio da se o njegovom predlogu obavesti i Bakir Izetbegović, ali Softić je tražio konkretnu pomoć o dokazima koje je Najs trebalo da predloži.

Nakon nekoliko mejlova i pokušaja dogovora nije došlo do angažovanja Najsa i njegovog tima.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.