Obradović: Nema para za zahteve sindikata

Radio-televizija Srbije – 10. juni 2013. 19:34

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je, gostujći u emisiji Oko, da zahtevi sindikata da se stvore odeljenja sa manjim brojem učenika nisu utemeljeni, jer ne vode računa o ekonomskoj stvarnosti i mogućenostima Srbije.

"Kad bi se ispunio zahtev i smanjio broj đaka na 25 po odeljenju, to bi značilo angažovanje novih nastavnika. Imali bismo 2.883 nova odeljenja, neka u svakom bude 25 đaka, to bi značilo od 7.500 do 8 000 novozaposlenih", precizirao je Žarko Obradović.

Sem toga, kako ističe, ni škole nemaju toliko kapaciteta, jer bi to značilo nove kabinete ili bi škole morale da iznajme nove prostore, za šta nema novca.

Ministar je rekao da će od septembra 6.838 učenika manje upisati prvi razred srednje škole u odnosu na period pre godinu dana, što znači da će određeni broj nastavnika biti tehnološki višak. "Mi ćemo znati oko 15. avgusta da li postoji sporazum sa sindikatima da se napravi lista tehnoloških viškova i da se odredi da nema zapošljavanja novih ljudi", kaže ministar prosvete.

To, kako je precizirao, znači 238 odeljenja manje, što bi značilo da će oko 500 ili 600 ljudi imati manji fond časova, iako neće ostati bez posla, navodi ministar.

Govoreći o antikriznim merama, Žarko Obradović kaže da kad je reč o njegovom miinistarstvu, nema prostora za bilo kakve uštede, jer je to, kako je rekao, kvadratura kruga.

"To je u našem slučaju nemoguća misija, preko 93 odsto novca iz budžeta ministarstva odlazi na plate, a plate se neće smanjivati, dok onih 6 odsto, ako se smanji, dovode se u pitanje funkcije Ministarstva, odnosno realizacija programa koji su deo sistema obrazovanja", objašnjava Obradović.

Komentarišući to što će za sedam dana biti održana mala matura, Obradović je rekao da će test biti lakši od probnog testa. Obradović kaže da u srednjim školama ima oko 10 hiljada više mesta nego đaka koji za ta mesta konkurišu.

Govoreći o kvotama za upis na fakultet, ministar je naveo da one odgovaraju potrebama tržišta. "Pitanje je šta je tržište u zemlji u tranziciji kao što je Srbija, gde firme nestaju preko noći. Mi imamo studente koji završavaju fakultete i pojedini naši privrednici kažu da oni nemaju veština, ali kada odu u inostranstvo, niko im to ne dovodi u pitanje", kaže ministar prosvete.

Odgovarajući na pitanje da li je bolje da se upisiju privatni ili državni fakulteti, Obradović je rekao da je to stvar ličnog izbora. "Statistiska pokazuje da svega 17 odsto studenata upisuje privatne fakultete, a 83 državne, to je pitanje ličnog izbora i poslodavci na kraju odlučuju koga će da prime", ističe ministar prosvete.

Kad je reč o školarinama, ministar kaže da je, na primer, 11 fakulteta Beogradskog univerziteta prihvatilo sugestiju Ministarstva da one budu iste kao prošle godine.

"Za sada su nam samo Poljoprivredni i Geografski fakultet rekli da su se studentski parlamenti na tim fakultetima složili da se poveća školarina, što ćemo proveriti", navodi Obradović.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.