Petovalentne vakcine za bebe bezbedne i kvalitetne

Tanjug – 4. februar 2014. 13:48

BEOGRAD - Petovalentne vakcine za bebe na tržištu Srbije, među kojima su "pentaxim" i "infanrix IPV+Hib", su registrivane i time su dokazale da su kvalitetne, efikasne i bezbedne, rekao je danas Tanjugu portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Aleksandar Tucović povodom, kako je kazao, netačnih i neproverenih informacija u medijima o kvalitetu i bezbednosti tih vakcina.

On je dodao da petovalentna vakcina sadrži vakcinu protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, vakcinu protiv poliomijelitisa i vakcinu protiv hemofilus influence (haemophilus influenzae - bakterija koja može da uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti)
"Ove vakcine imaju niz prednosti u poređenju sa pojedinačno primenjenim vakcinama kao što su, na primer, vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja ili vakcina protiv hemofilus influence a kojeulaze u sastav petovalentne vakcine", istakao je Tucović.

Tucović je objasnio da, obzirom da sadrže prečišćene delove inaktivisanih mikroorganizama, odnosno toksoide mikrooganizama (toksoid difterije i tetanusa, toksoid - inaktivisani toksin imunogen koji nije toksičan), odlikuju se dobrom imunogenošću i bezbednošću.

Takođe, precizirao je Tucović, primena petovalentne vakcine omogućava zaštitu jedinke od pet bolesti koje mogu i da, osim što se odlikuju veoma teškom kliničkom slikom, ugroze život obolele osobe.
"Osim toga, smanjuje se potreba za višestrukim odlaskom kod lekara radi vakcinacije, bolji nadzor nad primenom vakcinacije kao i manje traumatizovanje dece koja se vakicnišu, jer se smanjuje broj uboda iglom radi primene vakcine", podvukao je Tucović.

On je dodao da su od 2010. godine do sada prijavljena 82 slučaja neželjenih reakcija na vakcinu "pentaxim" i najčešće su u pitanju bile reakcije u vidu crvenila, otoka i bola na mestu primene i povišena temperatura, dok ozbiljne neželjene reakcije posle primene te vakcine nisu prijavljene.Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.