Počinje saslušavanje osumnjičenih za ‘Kolubaru’

Tanjug – 5. oktobar 2011. 08:05

Istražni sudija Specijalnog suda u Beogradu popodne će početi da saslušava osumnjičene za malverzacije u "Kolubari" na čelu sa nekadašnjim direktorom Rudarskog basena "Kolubara" Draganom Tomićem, zbog sumnji da su oštetli to preduzeće za više od 10 miliona evra.

Nakon saslušanja istražni sudija odlučiće o predlogu tužiaštva da im se odredi pritvor i da se pokrene istraga protiv njih. S obzirom da će osim Tomića, istražni sudija morati da sasluša odbranu još 16 osumnjičenih očekuje se da će  taj posao potrajati do narednog jutra.

Osumnjičeni su mahom uhapšeni u ponedeljak posle podne i policijski pritvor od 48 sati ističe im danas.

Visina pribavljene imovinske koristi za koju se terete kreće se od 20 miliona pa do 290 miliona dinara, a ukupan iznos pribavljene imovinske koristi za privatna preduzeća i visina štete za "Kolubaru" iznosi 920 miliona dinara, što je u vreme izvršenja krivičnog dela iznosilo preko 10 miliona evra.

Pored Tomića, koji je na funkciji direktora "Kolubare" bio je od 2004. do kraja decembra 2007. godine, uhapšen je i Dragan Jovičić koji je tu funkciju obavljao od 2008. do juna 2009, kao i  pomoćnik direktora za komercijalne poslove u "Kolubari"  Radiša Vranković.

Takođe je uhapšeno još sedam odgovornih lica u "Kolubari" i to Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović i Svetolik Simić.

Pored njih slobode su lišeni i vlasnici više privatnih preduzeća Vitomir Dimitrijević,  Dejan Zzivojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, i Vera Trifunović kao i Radoslav Savatijević Kene.

Oni se sumnjiče da su pribavili imovinsku korist preduzećima "Deliks" čiji je vlasnsnik Dimtrijević, "Pamek", "Beoogrev" "Aleksandar" i "Beokransistem" koja su pod kontrolom Savatijevića, zatim "Plan Projek" u vlasništvu Dejana Zzivojinovića.

Protivpravna imovinska korist je pribavljena i  "Neogradnji"  Nenada Zzivojinovića, "Bahemu" Marojevića, "Svindu" u vlasništvu Vere Trifunović i zanatskoj radnji "Cvetić", Radovana Cvetića.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.