Potrebno više vatrogasaca

Radio-televizija Srbije – 15. novembar 2012. 11:55

Za godinu dana vatrogasci u Srbiji intervenišu oko 45.000 puta. Ugase 36.000 požara i spasu u proseku 2.000 ljudi. Sve ovo rade sa zastarelom opremom uz angažovanje koje ponekada znači i dvadesetočasovno radno vreme i višemesečni putni nalog, jer tamo gde se dešavaju nesreće nema dovoljno ljudstva.

Bilo da je reč o požaru, poplavama, snežnim nanosima ili zemljotresu, vatrogasci su oni koji prvi, a nekada i jedini intervenišu, jer više nema masovnog učešća vojnih jedinica zbog njihove profesionalizacije. Građane je teško mobilisati, a oni očekuju pravoveremenu intervenciju države.

"Sam grad Užice ima 40 vatrogasaca, a 80.000 stanovnika. U poređenju sa evropskim standardom, gde na 1000 stanovnika dolazi jedan vatrogasac možemo zaključiti da je to polovina od potrebnog broja vatrogasaca", objašnjava Saša Cicvarić, iz Vatrogasne službe "Bataljon Užice".

Mnogo je onih koji bi želeli da postanu vatrogasci, razlozi su različiti. Miloš Rajović, taksista iz Užica, kaže da bi se opredelio za taj posao jer smatra da je to pre svega humano.

Da se nešto na menja na bolje govori i podatak da je u budžetu za 2013. godinu planirano da se primi još 500 vatrogasaca i popune one stanice koje nemaju dovoljno ljudstva.

"Ako vam kažem da svake godine za vatrogasce u Srbiji kokuriše oko 1.000 do 1.200 lica, a da bude primljeno samo 10 odsto ili od 120 do 150 novih vatrogasaca, to dovoljno govori koliko su značajna sredstva u budžetu da se prime novi vatrogasci", ističe Predrag Marić, načelnik Sektira za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Klasičnog konkursa neće biti, ali je ideja da oni koji imaju položen kurs za vatrogasaca mogu već sad da predaju svoja dokumenta na pisarnicu ministarstva u Beogradu, ili direktno u MUP-u na teritoriji gde žive.

Neophodno je da se popune male jedince, koje su sada jedva do pola popunjene. Vatrogasci se najviše traže u Požarevcu, Boru, Zaječaru i na nekoliko mesta u Vojvodini i na jugu Srbije.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.