Povukla se voda iza najviše brane u SAD, pripreme za novu oluju

Radio-televizija Srbije – 14. februar 2017. 10:23

Vlasti su saopštile da su sprečile neposrednu opasnost od katastrofalnog pucanja brane pri čemu bi se na naseljena mesta u njenoj blizini mogla sručiti voda u visini od tri sprata, prenosi Rojters.

Međutim, nalog za evakuaciju oko 188.000 stanovnika ostaje na snazi do daljnjeg, rekao je okružni šerif Kori Honi na konferenciji za novinare u ponedeljak.

"Moramo biti sigurni da ljudi bezbedno mogu da se vrate svojim kućama", rekao je on.

Stanovnicima koji žive u blizini brane naloženo je u nedelju da napuste svoje domove nakon što su vlasti procenile da bi pomoćni prelivnik na brani mogao da pukne usled većeg broja oštećenja koja je pretrpeo tokom zimske sezone sa najobilnijim dosad zabeleženim padavinama na severu Kaliforniji posle višegodišnjih suša.

Na prelivniku brane Orovil, koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini. 

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva usledila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder.

Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) - otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana Orovil na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana "Orovil" ima kapacitet od 819 megavata. 


Komentari


Autor
vuk
14. februar 2017. 17:35
Ko sklana Vucica sa mjesta premijera??????Kome smeta?Nigdje u svijetu Predsjednik drzave nema ovoliko godina.Autor
vuk
14. februar 2017. 17:36
Ko sklana Vucica sa mjesta premijera??????Kome smeta?Nigdje u svijetu Predsjednik drzave nema ovoliko godina.Autor
Geđo
14. februar 2017. 19:55
Vuče,Vučić sklanja Nikolića,to ti je kako Putin radi,ovaj smerdljivko ili šiptarski sin,a čim Nikolič ode ,u mestu njega izlapelog pijanice,on če da postavi nekog svog potrčka,koji je veran kao pudlica.


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.