Prvi let za Kraljevo

Radio-televizija Srbije – 5. oktobar 2011. 06:49

Na aerodromu "Morava" kod Kraljeva, koji je adaptiran za civilnu upotrebu, danas će biti izveden prvi promotivni let putničkog aviona.

Tom prilikom aerodrom će posetiti predsednik Srbije Boris Tadić, ministri odbrane Dragan Šutanovac, ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Sletanju prvog civilnog aviona na aerodrom "Morava" prisustvovaće i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, predsednik UO Agencije za kontrolu letenja SCG Nikola Stankov, generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević i v.d. generalnog direktora JAT-a Vladimir Ognjenović.

Vlada Srbije je tokom avgusta 2010. godine donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom.

Ministar Šutanovac ranije je najavio da će aerodrom "Morava" biti spreman za redovan putnički vazdušni saobraćaj od proleća 2012. godine. Prema planu, na aerodrom bi sletali manji avioni, kapaciteta do 60 putnika.

Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska koja učestvuje sa 10 miliona evra. Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i beogradski aerodrom dva miliona.

Civilni i vojni deo aerodroma biće infrastrukturno odvojeni. U prvoj fazi prilagođavanja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj biće izgrađena pristanišna zgrada, kontrolni toranj, tehnoekonomski blok i izvedeni na uređenju piste.

Naredne godine treba da počne druga faza, posle koje će ovaj aerodrom biti vazdušna luka za velike letelice i sletanje pod svim uslovima. Biće to, posle niškog i beogradskog, treći aerodrom u Srbiji sa međunarodnim karakteristikama.

Kako je ranije najavljeno, u prvim mesecima na aerodormu "Morava" zaposlenje će naći nešto više od 50 građana, a kada bude završena druga faza više od 150 ljudi iz ovog dela Srbije.


Komentari


Autor
Goran
5. oktobar 2011. 08:10
Dobra vest ako bude sve zaživelo po očekivanjima i pre svega bude ekonomskog interesa i ako se zaposle radni ljudi.


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.