Putin doživeo neočekivan izborni poraz usred Moskve

Radio-televizija Srbije – 13. septembar 2017. 10:04

Stranka Vladimir Putina Jedinstvena Rusija, koja je na vlasti već 17 godina, osvojila je većinu mesta na izborima, ali uspeh opozicije u središtu ruske metropole nipošto nije zanemarljiv.

Ujedinjene demokrate su osvojile 11 od 12 mesta u četvrti Tverckaja koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja, kao i 12 mesta u četvrti Gagarinski, gde je Putin glasao.

Među savetnicima opozicije bio je i Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički konsultant koji je radio i u predsedničkoj kampanji Bernija Sandersa prošle godine.

"Ovo je nova era za rusku politiku", rekao je on. "Svi su šokirani, simbolično je što opozicija kontroliše četvrt u kojoj je Putin glasao", naveo je Šklijarov.

Ovo glasanje predstavlja redak trijumf ruske liberalne opozicije čijim je kandidatima često onemogućeno da uđu u vlast, piše Gardijan. Ovaj put, međutim, Kremlj je odlučio da olakša izborne procedure u pokušaju da održi, kako su zvaničnici u Moskvi rekli, "najiskrenije izbore do sada".


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.