Razlika u izračunavanju Uskrsa

Radio-televizija Srbije – 1. april 2013. 00:07

Dva najvažnija praznika u hrišćanstvu su Božić i Uskrs, dan rođenja i vaskrsenja Isusa Hristosa. Datum Božić je utvrđen - to je 25. decembar, i u julijanskom, i u gregorijanskom kalendaru. Razlika ta dva kalendara je druga priča.

Razlika između takozvanog katoličkog i pravoslavnog Uskrsa ove godine je naročito je velika, čak 35 dana. Dašava se, međutim, da se nekih godina proslavljju istog dana.

Uskrs mora da padne posle prolećne ravnodnevice, u nedelju posle punog meseca i 14. dana jevrejskog meseca nisana.

Postoji nekoliko razloga koji sve ovo dodatno komplikuju. Pre svega, za određivanje dana prolećne ravnodnevice i punog meseca ne koriste se astronomska posmatranja, realna slika vasione, već tabliće. Julijanske i gregorijanske.

Drugi, najvažniji uzrok za razliku u datumu pravoslavnog i katoličkog Uskrsa je jevrejski praznik Pasha. Kod pravoslavaca mora da bude i posle Pashe - koja je sama klizna, po jevrejskom lunarnom kalendaru.

Ako Pasha padne pre prolećne ravnodnevice, datumi Uskrsa će biti bliži. Ovog kliznog računanja Uskrsa pridržavaju se i pravoslavne crkve koje su za obeležavanje Božića preuzele gregorijanski kalendar. Mora da prođe Pasha.

Ovo predstvalja izuzetno pojednostavljeno objašnjene. Za detaljno, sa svim primerima i neophodnim uklapanjima jevrejskog, julijanskog i gregorijanskog kalendara, bila bi potrebna jedna cela televeizijska emisija.


Komentari


Autor
VECANA
1. april 2013. 07:57
Kod pravoslavnih se slavi Vaskrs, pa ga Vi nemojte menjati, šta ima veze koji kalendar koristimo, pa i drugi u duhu svoje tradicije računaju na svoje načine ( lunarni kalendar).Autor
(anoniman)
1. april 2013. 13:09
''Datum Božić je utvrđen - to je 25. decembar, i u julijanskom, i u gregorijanskom kalendaru.''

Od kad je to pravoslavni Božić 25. decembra?Autor
(anoniman)
1. april 2013. 13:34
Od uvek je pravoslavni Božić 25. decembra po julijanskom kalendaru . 7. januar je po gregorijanskom . Zvanični kalendar je gregorijanski ali pravoslavna crkva računa vreme po julianskom kalendaru .

Ateista


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.