Rusija će obučavati kurdske borce u Siriji

Radio-televizija Srbije – 20. mart 2017. 19:05

Rusija će obučavati kurdske snage u Siriji u skladu s postignutim dogovorom dve strane, rekao je za Frans pres (AFP) portparol glavne kurdske naoružane grupe u zaraćenoj zemlji.

"Postoji dogovor između naših trupa i ruskih trupa u Siriji (...) po kome ćemo mi dobiti obuku u modernim borbenim taktikama", rekao je Redur Šelil, portparol Zaštitnih jedinica kurdskog naroda.

On je rekao da je to prvi dogovor ovog tipa između kurdskih sirijskih snaga i Rusije, saveznika vlasti Bašara el Asada, koji se bori protiv pobunjenika i ekstremista.

Obuka će početi uskoro u kampu u Afrinu, u severnoj provinciji Alep, rekao je Šelil. On je dodao da su ruske snage već prisutne u Afrinu, jednom od tri poluautonomna kurdska kantona u Siriji.

Šelil je rekao da taj sporazum predstavlja pozitivan korak u okviru borbe protiv terorizma.

U borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država Kurde tradicionalno podržavaju SAD.

Ova objava o ruskoj pomoći Kurdima data je u vreme kada se Rusija približava Turskoj, koja podržava pobunjenike u Siriji i istorijski je neprijateljski nastrojena prema Kurdima.

Ankara smatra grupu Zaštitnih jedinica kurdskog naroda među svojim najvećim neprijateljima i svrstava je u terorističku oranizaciju kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja deluje u Turskoj.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:



Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.