Ruska armada u Sankt Peterburgu

Radio-televizija Srbije – 5. juli 2013. 23:13

Ruska radarski nevidljiva fregata "Bojki", protiv-brodski raketni sistem "Bal E", kao i spektakularni nastup ruskih akro-grupa "Ruski vitezovi" i "Striži", obeležiće odbrambeno-pomorski sajam u Sankt Peterburgu.

O značaju ovog događaja, koji traje do 7. jula, govori i podatak da je na prošlom, 5. sajmu naoružanja IMDS-2011 ruska firma za izvoz naoružanja i vojne opreme "Rosoboreneksport" sklopila ugovore vredne 1,3 milijarde dolara sa stranim kupcima.

I na ovom sajmu očekuje s sklapanje brojnih vrednih ugovora o isporuci ruskog oružja širom sveta. 

U bivšoj ruskoj carskoj prestonici, na obalama Baltičkog mora, 500 kompanija, od čega je 90 iz inostranstva, predstavlja naoružanje za ratne mornarice, avione, helikoptere, kao i naoružanje i vojnu opremu za kopnene vojske.

Pažnju medija izazvao je protiv-brodski raketni sistem "Bal E" sa raketama Kh-35 dometa od 120 kilometara. Kako navodi proizvođač, namenjen je zaštiti pomorskih baza, moreuza i uništavanju neprijateljskih desantnih snaga.

Prednost sistema je što za veoma kratko vreme može da ispali 32 rakete, od kojih se osam nalazi na samom lanseru, a još 24 na kamionima - i tako uništi konvoj brodova ili veću grupaciju neprijateljskih snaga.

Jedna raketa međutim, ne može da uništi velike desantne brodove, krstarice, razarače ili nosače aviona. Cena rakete je, prema nezvaničnim informacijama oko 500.000 dolara - što je za ruske sisteme prilično visoka cena.

Rakete koje mogu da se postave i sakriju na 10 kilometara od mora, osim Rusije, prema zvaničnim informacijama imaju Indija, Vijetnam, Alžir i Venecuela, a sumnja se da su ih kupili i Mjanmar i Iran. Varijante sistem za izvoz imaju slabije manevarske sposobnosti ( na primer, ne mogu da ispale 32 rakete za kratko vreme).

Rusi su kao svoj ponos na sajmu prikazali "stelt" korvetu sa smanjenom radarskim odrazom "Bojkij".

Brodovi slični „Bojkiju" plove u ruskoj mornarici od 2007. godine i njihova osnovna prednost prema navodima zvaničnika jeste na desetine novih kompjuterskih i tehničkih inovacija na brodu.

Osnovno naoružanje je top kalibra 100 milimetara, a tu su i protiv-brodske rakete domet 120 kilometara, PVO i pomorski radar, sonar, torpeda i protivpodmorničke rakete.

Rusija koja ima tri "stelt" korvete u floti, a ove brodove naručio je Alžir i to baš sajmu naoružanja u Sankt Peterburgu 2011. godine - po ceni od oko 120 do 150 miliona dolara.

Spektakl na početku

Početak sajma je kao i svake godine bio spektakl, koji su izvele ruske vojne akro-grupe "Ruski vitezovi" na avionima Su-27 i "Striži" na avionima MiG-29.

Pet "suhoja" i četiri "Miga" leteli su u dijamant formaciji iznad publike, a onda izveli akrobacije, koje su specifične za ruske vojne avione.

Formacija je bila vizuelno zanimljiva, kako se može videti na slikama jer su Su-27 vidno veći avioni od "Migova".

Od vazduhoplovnog naoružanja prikazani su ruski helikopteri iz kompanije „Kamov", koji kako ističe proizvođač zbog svoje konstrukcije, mnogo bolje podnose udare bočnih vetrova - tako je sajam pomorskog naoružanja pravo mesto za njih.

Na primer Ka-27 PS, helikopter za traganje i spasavanje na moru, kao i ostele letelice "Kamova", nema rotor na repu i manje dimenzije, zbog čega je pogodan za sletanje i smeštaj na brodovima, civilnim i vojnim.

Ka-27 je kao protivpodmornički helikopter imala i Vojska Jugoslavije, ali su oni uništeni tokom NATO bombardovanja.

Ponos ruskog proizvođača je ipak Ka-52 "aligator", borbeni helikopter, jednosed, takođe otporan na jake vetrove, sposoban za dejstvo na ciljeve na kopnu, moru, na borbena vozila, kao i na avione.

Irak je na nedavnom održanom sajmu i aeromitingu „La Burže" kod Pariza, potpisao ugovor sa rusima o kupovini Ka-52, ali više detalja nije poznato -osim nezvanične informacije da su helikopteri samo deo ruskog izvoza oružja u Irak vrednog četiri milijarde dolara.

Poslednjih godina, jedna od najvećih bitaka na tržištu vojnih helikoptera bije se između "Kamova", ruskog "Mila" iz Moskve i evropskog konzorcijuma "Evrokopter". 

Na zvaničnom Internet portalu IMDS-2013 stoje i pozdravna pisma predsednika Rusije Vladimira Putin i njegovog bliskog saradnika Dmitrija Rogozina, zamenika premijera Rusije koji je zadužen za namensku industriju.

Najveći ruski izlagač je „Rosoboreneksport" državna kompanija zadužena za spoljnu trgovinu naoružanjem i vojnom opremom u Rusiji, sa profitom od oko1,5 milijardi dolara, i kako ističu u kompaniji plaćenim porezima državi od oko 3 milijarde dolara u 2011. godini.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.