Sinod SPC analizirao Kačavendin porno snimak

Novi magazin – 16. april 2013. 16:29

Snimak na kome vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) ima seksualni odnos sa mladićima, pušten je na sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Iako je vladika Vasilije rekao Sinodu da hoće u penziju, prema saznanjima Blica, on je u eparhiji organizovao potpisivanje podrške sa kojom namerava na Saboru da spreči penzionisanje.

Slučaj vladike Vasilija nesumnjivo će biti jedna od tačaka dnevnog reda.

Sada već pitanje njegovog penzionisanja nije moguće izbeći, jer Sinod poseduje obilje dokaza o vladičinom angažmanu koji nije crkvene i duhovne prirode.

Prema saznanjima Blica,zbog kog je prošle nedelje pred Patrijaršijom uhapšen jeromonah Nikolaj Stamatović u pokušaju da ga proda za 100.000 evra, među prvima su videli članovi Sinoda jer je sa ostalim materijalom protiv vladike Vasilija u novembru donet na sednicu Sinoda.

Sa ulogom na snimku morao je da se suoči i vladika, koji je pozvan na sednicu.

Kako Blic saznaje, snimak nije jedini materijal koji poseduje i SPC.

Sinod je imao priliku da vidi i sporne fotografije, a postoje i svedočenja mladića i bogoslova.

Kap koja je prelila čašu i otvorila doslovce crkvenu istragu o vladici zvorničko-tuzlanskom bila je pritužba dečaka iz Cetinjske bogoslovije, koji su se požalili svojim duhovnicima da su imali neprijatnosti sa vladikom Kačavendom. Posle toga Crkva je došla u posed snimaka i fotografija.

Međutim, iako se vladika na Sinodu složio sa predlogom da treba da ide u penziju i podneo takav zahtev, on je sudeći po onome što se poslednjih dana događa u njegovoj eparhiji, odustao od svoje reči.

Kako Blic saznaje, vladičini namesnici skupljaju potpise podrške koji bi trebalo Kačavendi da pomognu da na majskom saboru ne bude penzionisan.

Izvor Blica navodi da su svega trojica sveštenika odbila da potpišu podršku episkopu.

Jedan od sveštenika koji je potpisao podršku vladici kaže da je to morao da uradi.

"Iako niko ne preti, pritisak da potpišemo postoji. Imamo samo ovaj poziv, za njega smo se školovali i volimo ga, a bez njega smo na ulici. Situacija i pored očiglednih dokaza, nije čista, odnosno neizvesno je šta će biti na Saboru. Svi se plaše šta će biti ako ne budu potpisali, a vladika ne bude penzionisan", kaže jedan od sveštenika koji je zamolio da mu se ne pominje ime.

Penzija i za Pahomija i Filareta?

Zasad nije moguće utvrditi koja će biti sudbina vladike Vasilija na majskom saboru jer nije isključeno da određena grupa episkopa i pored svega stane u njegovu odbranu.

Presudnu ulogu će odigrati patrijarh, koji je, pokazalo se do sada, uvek bio spreman da se suoči sa problemima, a ne da ih gura pod tepih.

Kako Blic saznaje, ako Vasilije bude penzionisan, to će otvoriti prostor da se isto zatraži i za Pahomija i Filareta.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.