Skrivena kamera sa Dačićem suprotna zakonu

Radio-televizija Srbije – 31. januar 2013. 17:55

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) preporučio je danas svim emiterima da se "uzdrže" od emitovanja emisije Nemoguća misija u kojoj je učesnik bio predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Specijalni savetnik premijera Ivica Tončev rekao je danas da je Dačić pokrenuo postupak kažnjavanja odgovornih zbog propusta koji su doveli do toga da prvi čovek Vlade Srbije bude žrtva skrivene kamere. 

Dačića je u skrivenoj kameri intervjuisala manekenka Branka Knežević, koja je bila u kratkoj suknji i, prema navodima medija, nije imala donji veš. Snimak je objavljen na mnogim internet sajtovima. 

"Savet preporučuje svim emiterima da se uzdrže od emitovanja ovog, ali i svih sličnih sadržaja koji svojom estetikom i etikom ne ispunjavaju elementarne uslove da budu emitovani: vređaju dostojanstvo ličnosti, ugrožavaju pravo na privatnost, ne vode računa o zaštiti dece i maloletnika", navodi se u saopštenju RRA objavljenom na internet sajtu Agencije. 

Savet RRA upozorio je da bi emitovanje takvih sadržaja bilo suprotno Zakonu o radiodifuziji i Kodeksu o ponašanju emitera, što kao posledicu ima pokretanje postupaka za izricanje mera emiterima.

"Savet očekuje da će zakonom koji će uskoro biti usvojen i zameniti sadašnji Zakon o radiodifuziji dobiti ovlašćenja da u ovakvim situacijama brže i efikasnije reaguje", navodi se u saopštenju.

Dalje se ističe da Savet retko ima priliku da reaguje pre nego što neki program bude emitovan, jer ne postoji zakonska obaveza emitera da bilo koji programski sadržaj dostave na uvid RRA pre emitovanja.

"U ovom slučaju, pre svega sa interneta i iz štampanih medija, Savet je upoznat sa jednim delom sadržaja i načinom na koji je pomenuta emisija snimljena, pa je, zahvaljujući tim saznanjima i podacima, na svojoj današnjoj sednici doneo zaključak da preporuči emiterima da se uzdrže od emitovanja Nemoguće misije", navodi se u saopštenju. 


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.