Srbija vapi za IT stručnjacima

Radio-televizija Srbije – 20. mart 2017. 11:45

Za ove poslove se u Srbiji edukuje samo između 1.000 i 1.500 ljudi godišnje a Grozdić kaže da postoji velika potreba kompanija za IT stručnjacima u Srbiji.

Grozdić je za RTS rekao da se dešava da kompanije, koje rade istraživanja, studije izvodljivosti i slično, odustaju od dolaska u Srbiju kada vide da nema dovoljno potrebnih kadrova.

Vukašin Grozdić je podsetio da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u subotu počelo onlajn selekciju kandidata za učešće na programu prekvalifikacija u IT sektoru koji se sprovodi u saradnji sa IT zajednicom.

On je kazao da je ministarski IT savet Vlade Srbije planirao 1,5 miliona evra za prekvalifikacije u IT sektoru i da će taj projekat obuhvatiti ukupno 1.000 ljudi.

Sada se sprovodi pilot projekat sa prvih 100 stručnjaka, a posle će biti obuhvaćeno još 900 ljudi.

"Onlajn testiranje je počelo u subotu i završiće se u utorak, a u četvrtak ćemo imati bazu svih prijavljenih. Ciklus će trajati od tri do četiri meseca, zatim praksa mesec do dva i pratiće ih u narednih osam mesci. Cilj je da u tih osam meseci budu zaposleni tri meseca na minimalnoj plati od 40.000 dinara", dodao je Grozdić.


Komentari


Autor
vuk
20. mart 2017. 21:26
Nenad Prokic nije srpski patriota---pitanje za gospodina: kad ste u nekim srpskim novinama procitali da ovako o svojoj domovini/kao vi u Globusu/pise neki poznati hrvatski intelektualac.?Nasli ste iz tudje knjige citate koji vradjaju obican/ ali najposteeniji/ srpski narod.Kao da i na Zapadu politicari ne manipulisu masama.


Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.