Sud u Strazburu deli vojne stanove u Srbiji?

Novi magazin – 25. oktobar 2013. 20:15

Za stanove koje godinama potražuju od Ministarstva odbrane vojni beskućnici boriće se pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Strazbur je usvojio njihovu tužbu protiv Srbije, a konačna odluka o ovom slučaju trebalo bi da stigne do jeseni sledeće godine. Na ovaj korak vojni beskućnici su se odlučili posle trinaestogodišnje borbe pred domaćim pravosuđem za stanove na koje imaju pravo na osnovu imovine koje su se kao pripadnici JNA odrekli u bivšem republikama SFRJ.

U ime više od 10.000 porodica koje su na spisku za stan, tužbu je podnelo njih 30, a najjači argument jeste da su žrtva opstrukcije zbog kojih duže od dve decenije žive u izuzetno teškim uslovima.

"Naša stečena prava su suspendovana bez ikakvog zakonskog osnova. Na naše stambeno pitanje gledamo kao na državni dug, koji Srbija godinama opstruiše. Vojnim stambenim fondom godinama se nezakonito raspolaže, a mi živimo u neuslovnim kasarnama i kolektivnim centrima",  objašnjava Nada Pavićević, iz Udruženja vojnih beskućnika.

Pavićević napominje i da je takvim odnosom prema vojnim beskućnicima država sama sebi nanela ogromnu štetu, jer umesto da im obezbedni krov nad glavom, Ministarstvo odbrane godinama isplaćuje naknadu za stanovanje. U udruženju koje okuplja gotovo 3.000 vojnih penzionera i njihovih porodica koji čekaju ključeve, ukazuju da vojska danas deli stanove, ali isključivo aktivnim oficirima i podoficirima.

Rešavanje stambenih pitanja aktivnih vojnih lica pozdravljamo, ali i naš slučaj mora da dođe na red. Najveći broj nas služio je u bivšim republikama SFRJ, gde smo imali stanove ili stanarska prava. U Srbiju smo mogli da dođemo tek pošto smo se pismeno odrekli tih stanova, a država je garantovala rešavanje pitanja našeg krova nad glavom. Od toga, uglavnom, nije bilo ništa", kaže Pavićević.

Vojni beskućnici ističu i da mnogi od njih strahuju od izbacivanja iz samačkih hotela ili kasarni u kojima žive. U prilog tome navode slučaj iseljenja stanara popularnog „Sivog doma“ u krugu Vojne akademije u Beogradu, ili sličnih problema u kolektivnom smeštaju u Novom Sadu.

U Ministarstvu odbrane kažu da je problem stambenog obeštećenja vojnih penzionera i njihovih porodica nasleđen i da ga je teško reštiti u uslovima ekonomske krize. Izlaz iz ove situacije u vojsci vide u bržoj prodaji viška vojne imovine. Ovaj proces odvija se veoma sporo, iako je poslednjih godina zaključeno niz ugovora sa lokalnim samoupravama o razmeni imovine za stambeni prostor.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.