Velika šteta u malinjacima u Krupnju

Radio-televizija Srbije – 21. april 2017. 08:33

Tri snežna dana u sred proleća napravila su, kažu, veću štetu u malinjacima nego jaki mrazevi u januaru. Prinos maline u oko tri hiljade domaćinstava u Krupnju koji se bave proizvodnjom ovog voća, u najboljem slučaju biće prepolovljen.

"Pedeset odsto je sigurno štete od snega, međutim malo je pretrpela i štetu od bolesti raznih, tako da je ove godine rod sigurno 80 posto podbačaja", kaže Milovan Damnjanović iz Banjevca.

U Krupnju, kažu, malinjak nema samo onaj ko ne poseduje obradive površine. Od 900 hektara pod malinom, skoro polovina je od utorka zavejana snegom. Među njima je i 80 ari organske maline od koje živi četvoročlana porodica Timotić.

"Prošle godina računali smo da je bila katastrofalna i očekivali smo ove godine bar tri, četiri tone po hektaru veće prinose, ali otrpilike bićemo zadovoljni ako budu kao prošlogodišnji", navodi Zlatomir Timotić iz Šljivove.

Iako ovaj kraj uglavnom bavi voćarstvom, u Krupnju se samo dva odsto proizvođača odlučuje za osiguranje, koje im, kažu, u ovom slučaju ne bi ni vredelo, jer šteta od snega nije uračunata u polisu. Ukupna šteta, stručnjaci kažu, znaće se tek kada se sneg otopi.

"Od parcele do parcele štete se razlikuju, neke su 30 odsto, a negde 50 odsto polomljenih rodnica. Pogotovu posle spadanja snege ove rodnice koje su okrivljene od snega, a nisu još pukle, ne znamo šta će biti od njih, da li će se osušiti ili oporaviti tako da može se očekivati još veća šteta", kaže stručni saradnik za voćarstvo u Opštini Krupanj Aleksandar Gošić.

Stručnjaci kažu da će sneg koji u Šljivovi pada već nekoliko dana osim malinjacima naneti štetu i kupini i šljivi. Za sada je ovde napadalo oko 30 centimetara snega.


Komentari

Ostavite komentar Reklamiranje, vulgarno izražavanje i lični napadi strogo su zabranjeni. Neprimereni komentari neće biti objavljeni, shodno Pravilniku za postavljanje sadržaja korisnika.

Vaše ime: 

Vaš komentar:Prijavite se da biste ostavili komentar ili se registrujte ovde.